sâmbătă, 14 mai 2016

PIPER ALB (Piper nigrum)

Piperul este singurul condiment ale cărui fructe sunt comercializate în patru sortimente distincte. Dintre acestea, piperul alb reprezintă condimentul cu o aromă mai slabă, dar foarte picant. S-a descoperit că acesta a ajuns în Asia de Sud-Est acum mai bine de 2000 de ani, din zona Indiei.
Pentru obținerea sa, sunt folosite boabele pe deplin coapte, acestora li se îndepărtează coaja și sunt mai apoi ţinute la înmuiat în apă curgătoare. În ceea ce privește gustul, piperul alb are o nuanță mai blândă, ușor dulceagă, dar este şi mai puţin aromat decât celelalte tipuri de piper. Sub formă de boabe, încă nemăcinat, îşi păstrează mai bine iuţeala pentru care a devenit atât de cunoscut. Piperul alb este folosit cu preponderenţă pentru asezonarea sosurilor albe, aromarea cărnurilor şi în condimentarea salatelor – întrucât măreşte iuțeala preparatelor, fără a modifica aromele deja existente. Totodată, este indicat pentru preparatele pal colorate, în care prezenţa piperului negru ar afecta aspectul. Mai mult, piperul alb măcinat poate fi utilizat, ca şi în cazul piperului negru, pentru frecarea cărnurilor înainte de preparare, fiind adesea folosit şi pentru murături şi marinate. Prin tradiţie, chinezii ştiu că atunci când au senzaţii de frig, este bine să mănânce piper alb, dar îl folosesc şi atunci când vor să elimine mirosul prea puternic de carne sau peşte. Totodată, se consideră că acesta este un condiment cu “energie fierbinte” şi cu influenţe benefice asupra stomacului şi intestinului gros, producând o senzaţie de încălzire în cavitatea abdominală. În China, piperul alb este unul dintre cele mai folosite condimente, alături de ceapă verde, ghimbir, sos de soia sau oțet de orez. Știați că… …piperul era utilizat, în trecut, doar de către oamenii foarte bogaţi? În Evul Mediu, averea unui individ se măsura în funcţie de stocul de piper pe care acesta îl deţinea. …în prezent, piperul este cel mai vândut condiment din întreaga lume? …în trecut, romanii obişnuiau să ceară ca recompensă pentru a nu ataca un oraş, piper? …piperul alb este folosit la aromarea brânzeturilor țărănești? …piperul alb are proprietăți antibacteriene și antioxidante? …piperul alb provine din boabele de piper negru, cărora le-a fost îndepărtată coaja? …piperul, indiferent de culoara sa, îşi pierde gustul şi aroma prin evaporare? Din acest motiv, se recomandă ca acesta să fie păstrat în recipiente închise.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu